2008. augusztus 22., péntek

Szilvás klafuti


Itt a szilvaszezon, ömlik a tésai szilva, nagyrészt ugyan szilvalé lesz belőle (ha ugyan lesz, aki összeszedi), de néhány válogatott darab bevonult a konyhába is. Többféle szilvafa is van Tésán, rengeteg vörös szilva van, szükség esetén az is jó sok mindenre, de az igazi az a besztercei vagy egyesek szerint berzencei :) szilva, ami magvaváló és finom édes, annyira, hogy a belőle készült lekvárhoz cukor sem kell, persze sajnos ebből van a legkevesebb. A klafuti is természetesen ebből készült.
A cseresznyés klafutihoz képest ez egy sokkal ütősebb darab, az egy kis nyár eleji könnyűség, ez meg a nyár végi brutál. Picit más tésztát is csináltam hozzá, az is fajsúlyosabb, és sokkal, de sokkal több benne a gyümölcs is.

Hozzávalók:
– kb. egy kiló édes, magvaváló szilva
– 6 evőkanál kristálycukor
– 1 zacskó vaníliás cukor
– 1 evőkanál őrölt fahéj
– 8 evőkanál rétesliszt
– 1/2 zacsi sütőpor
– 3 nagy tojás
– 2 dl zsíros tejszín
– csipet só
– 2 dkg vaj

A kedvenc fodros tortaformámat alaposan kikentem vajjal, megszórtam két nagy evőkanál kristálycukorral meg a fahéjjal. Jó sűrűn kiraktam a kimagozott egész szilvákkal.
Utána a három egész tojást habosra kevertem a csipetnyi sóval, 4 evőkanál cukorral, vaníliás cukorral, hozzákevertem a lisztet és a tejszínt. Éppen csak folyó, jó sűrű masszát kaptam. Óvatosan adagolva, hogy mindenhová jusson szépen rácsurgattam a szilvákra, és már mehetett is a 220 fokos sütőbe (alsó-felső). Sajnos nem mértem, mennyi ideig sült, nem szabak kiszárítani, amikor már szép piros a teteje valószínűleg kész is (tűpróba!).

Nagyon finom lett, alul vastag fahéjas szaftos szilvaréteggel, sajnos, elég hamar eltűnt.

5 megjegyzés:

Andi írta...

Hááát, ha egyszer véletlenül hozzájutok ilyen finom szilvához, biztosan kipróbálom ezt a sütit (Mazsi nagy örömére)!!! Csak az a baj, hogy egyre fogy a reményem, hogy eljuthatok erre a fantasztikus szilvalelőhelyre...

Névtelen írta...

Andi! a gondolataimat olvasod:))

Andi írta...

Ismerlek, vagy ismerlek???

Névtelen írta...

ismersz...(mindent kétszermonddelkétszermonddel)

Andi írta...

Bori ma mesélte, hogy vasárnap megsütötte és mostantól minden hétvégén ezt fogja sütni! Annyira, de annyira finom volt! (én is már hármat sütöttem azóta)