2008. július 25., péntek

Török pizza cacikivel

Micikével beszélgettem ma sokmindenről és ő mondta, hogy tegnap valahol török pizzát vacsorázott. Azonnal eszembe jutott, hogy ezt régen minimum havonta egyszer csináltam vacsira, de már legalább féléve eszembe se jutott. Gyorsan megcsináltam, bár nem kellett kapkodnom, mert a fiam ma 10-ig dolgozott.
A recept Stahl-tól van, de egyik könyvébe se tette bele, én még a Nők Lapjában közzétett receptjei között őrzöm. A pizzatészta hozzávalói: 30 dkg liszt, fél tasak szárított élesztő, só, bors, 2 deci langyos víz, 1 evőkanál olaj.
A hozzávalókat a dagasztógépemmel megdagasztom, de előbb mikróban meglangyosítom a lisztet és a víznek is langyosnak kell lenni. Amikor elkészült, kiolajozom az edényt, a tésztát jól beleforgatom, letakarom folpakkal, és hagyom kelni addig, amíg legalább duplája nem lesz. Amíg a tészta kel, elkészítem a tetejérevalót, ennek hozzávalói: 30 deka darált hús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, szárított csilipaprika (nem fontos!), őrölt kömény, 1 kis doboz sűrített paradicsom (helyett házi paradicsomlé természetesen). 10 deka fetasajt.

Serpenyőben megfonnyasztom a hagymát, majd mikor kész, ráteszem a zúzott fokhagymát. Hamarosan jöhet bele a darált hús, amit kicsit pirítok a hagymán, és közben jól széttördelem. Amikor már megfelelő, ráöntöm a paradicsomot, beleszórom a fűszereket és addig főzöm, amíg jó sűrű nem lesz. A végén lehúzom a tűzről és beledobom a kockára vágott vagy villával összetört fetát. Stahl szerint még egy maréknyi pörkölt, aprított diót is ekkor kell beledobni.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszka helyett lisztezett pulton átgyúrom, 10 részre tépkedem, golyócskákat formázok belőle és nyújtófával kinyújtom. A közepére halmozom a szószt, és a tészta szélét beolajozom az ujjammal. 220°C-os sütőben 10-12 percig sütöm, amíg jó ropogós lesz a széle.
Mazsi, (aki mától hivatalosan is főiskolás, mert kétórával ezelőtt derült ki, hogy felvették a BGF-re, turizmus és vendéglátás szakra) hozott nekem görögországi nyaralásáról tzatziki fűszerkeveréket és szűretlen joghurtot, úgyhogy ma abból készítettem a cacikit:
Az uborkát megpucoltam, lereszeltem, két gerezd fokhagymát is reszeltem rá és besóztam. Pár óra múlva a joghurtba belekevertem a fűszerkeveréket, majd a jól kinyomkodott uborkát is.

A forró fűszeres pizzácska egy kanál finom hideg cacikivel és egy pohár piros "ivóvízzel" isteni vacsora!

(Amikor nincsenek ilyen kitűnő hozzávalóim a cacikihez és ezért nincs kedvem ezt készíteni, hideg tejföllel szoktam helyettesíteni, és úgy is nagyon finom!)

Mazsi! Köszönöm a hozzávalókat, tényleg különleges volt, és gratulálok a sikereidhez! És anyukádnak is gratulálok a kitartásához, türelméhez és rendkívüli erőfeszítéseihez, hogy idáig jutottatok!

21 megjegyzés:

Névtelen írta...

piros, ZÖLD ÜVEGES" ivóvízzel. asszem így egészen pontos a leírása a különleges ivóvíznek. buék!

Andi írta...

Hát igen, nem akartam ennyire konkrét lenni, nehogy kikapjunk!

Névtelen írta...

kitől?

Andi írta...

Tudodkitől!

Névtelen írta...

tudom hát, csak azt hittem meg mered nevezni!

Andi írta...

Nemmerem... :-((

Névtelen írta...

gyáva!

Névtelen írta...

Hurráhurrá Mazsi! Ügyi vagy nagyon, gratulálunk! :)

csincsilla írta...

Jézusom, micsoda élet folyik itt.
Először is gratulálok az egész matus-klánnak a legkisebb egyed fantasztikus eredményéért, irtó ügyesek vagytok! Fantasztikus!!! És úgy látszik, a nevezett apróság(nagykorú?)nem csak kiemelkedő tanuló és felvételiző, hanem remek unokahúg is, szerintem megérte az a kis fényképezőgép-hiány.
Másrészt ez a török pizza is fantasztikusnak tűnik, ezt is felvettem a megcsinálandó listára. Figyu, andika, mi van a caciki-fűszerkeverékben?
A vízzel meg nem tudom, mit izéltek. Inni kell.

Andi írta...

Hát tényleg fantasztikus unokahúg (mindkettő), és tényleg megérte! Nem tudom mi van benne, mert nincs ráírva. Szeretnék felajánlani neked egy gyűszűnyit, hogy kipróbáld. Elég erős illata van, nem mertem sokat tenni a joghurtba, úgyhogy maradt bőven.
Hát én is eszondom, hogy inni kell! csak mink vörösbornak nevezzük, meg pálinkának, tik meg ivóvíznek ha jól emlékszem...

Névtelen írta...

Egyébként ez a hivatalos BGF rövidítés:
BRUTÁLIS GÓGYI a FEJBEN.
Gratulálok a legifjabb Matus zseninek aki Huszárként kiálta a próbát melyen kiemelkedő teljesítmény nyújtott. Példaértékű!

Névtelen írta...

Csak hogy ne legyen igazatok Matusok! Én a cacikit tejföllel és joghurtal csinálom (néha)

Andi írta...

Tudjuuuuk! A virsli mellé... és tzatzikinek írod... mondjuk ebben lehet hogy neked van igazad, olyank is bizonytalan vagyok má...

Névtelen írta...

sebe te úgyse főzöl soha! ne okoskodj! :) a kutyákról írj! (amúgy imádlak tesó, csak belekeveredtél valamibe, amibe lehet, hogy nem kellett volna! :)) köszi a gratulációt, majd ha felébred, válaszol!
bea! neked is köszi. mazsi még alszik délben, ha felébred mindenkinek megköszöni. hosszú volt az éjszaka! :)

Névtelen írta...

csincsilla! neked is köszi, bocs. és buék az ivóvízhez! :)

Névtelen írta...

Mi is gratulálunk mindenhez,de elsősorban a csodálatosan ügyes Mazsihoz!

Névtelen írta...

Na végre, kaptunk erősítést! Már nagyon vártam, hogy írjatok végre! :-)) Üdv. a fedélzeten!

csincsilla írta...

jézusom, ennyi új matus... ajaj
kezd az egész olyan lenni, mint egy hitchcock-film. És hányan vannak a pécsiek? És a budapestiek az újabbakat jelent? vagy csak a régi sokasodik?

Névtelen írta...

reszkess csincsilla! eccercsak minden és mindenki matus lesz! sokan vagyunk. nagyon sokan! és amint látod egyre többen!
köszi pécsimatusok! ha felébred majd biztos megköszöni!

Névtelen írta...

köszönööööööööm minden matusnak(pécsi,pesti,tiszteletbeli..stb)és a többieknek is a gratulációt!!!és tényleg anyukámnak egy csomót köszönhetek..(kitartásáért,támogatásáért,agressziójáért...vihi)
végre valami gooroog!!!!!remélem a caciki tényleg fini lett!!
puszi mindenkinek!!!

Andi írta...

Igen, nagyon fini lett a caciki.
A pécsi Matusok négyen vannak (egyelőre), a budapestiek meg csak a régiek (legalábbis reméljük), aztat meg tudod hányan vannak.