2008. július 10., csütörtök

Bolognai spagetti

Kivételesen leírom a hozzávalókat is, mert annyira sok: 2 nagy csokor petrezselyem, 2 evőkanál olaj, 2 tört fokhagymagerezd, 1 nagy fej, összevagdalt vöröshagyma, 1 közepes nagyságú, reszelt sárgarépa, 1 szál összevagdalt zeleri (vagy reszelt zeller) 50 dkg darált marhahús (vagy csirke, vagy pulyka, he-he) 5 dl víz (ezt nem szoktam), 1 marhahúsleveskocka, 3 dl vörösbor (nem szoktam beleönteni, inkább mellé elkortyolgatom), 1 kg összevagdalt paradicsom (ehelyett szoktam egy-másfél liter házi paradicsomlét tenni), 1 kiskanál cukor, só, őrölt bors. Huh. Ja, és 50 dkg spagetti, jó sok reszelt sajt.

Aprítógépben felaprítom együtt, vagy két részletben a hagymát, répát, zellert, fokhagymát. Olajat melegítek egy serpenyőben, és ezeket az aprított zöldségeket takarék "lángon" 5 percig pirítom benne. Ezután a darált húst nagyobb lángon szépen megbarnítom, közben az összetapadó szemeket folyamatosan széttördelem. Amikor ez kész, ráöntöm a paradicsomlét, belemorzsolom a húsleveskockát, beleteszem a felaprított petrezselymet, a cukrot, sót, borsot. Ha felforrt, takarék lángon, fedő nélkül másfél órát főzöm. Időnként meg kell keverni (de ha valaki alvásra használná ezt a másfél órát, akkor se lesz semmi baj, ha nem kevergeti!) A végén sóval, borssal utána kell ízesíteni.

Ha valaki mégis 1 kg paradicsommal csinálná, akkor a recept szerint a megpirított darált húst kell a vízzel és a borral felengedni, és ilyenkor kell az összevagdalt paradicsomot hozzátenni.

Sokkal pirosabb szokott lenni, de most túlzásba vittem a húst, hogy nagyon finom legyen, és nem fért rá több paradicsomlé. Így is nagyon finom volt, de paradicsomosabban jobban szeretem.

Mialatt a mártás fő, de már majdnem elkészült, a tésztát nagy edényben forrásban lévő, sós vízben megfőzöm. Tálaláskor kiszedem a forró tésztát, rá a forró mártást és a tetejére jó sok reszelt sajtot teszek. Amikor éppen nem gyűjtök házikóra, akkor parmezánt, de az esetek nagy részében trappistát vagy goudát. Nagyon finom!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

korrrr-korrrr :(
(még szerencse, hogy egy órán belül megyek olasz étterembe...vihhi)