2008. június 30., hétfő

Töltött tök


Mint már előre jeleztem, a heti menüben szerepel a töltött tök. Ezt még tegnap este megfőztem-sütöttem, mert egyrészt nem telhet el nap, hogy ne főzzek, másrészt féltem, hogy éhen halok a munkahelyen.


Két kisebb tököt (100 Ft/kg ha 11-kor mész piacra!) megpucoltam, két végét levágtam, magját kiskanállal kikapartam. Sós-ecetes vízben félig megfőztem (vagyis nem félig, mert nem sikerült időben kivenni, de így kellett volna). Hagytam lecsöpögni.


Ezalatt 40 dkg darált csirkecombot (vagy bármilyen más darált húst) hagymán megpirítottam, tettem bele kábé 3 evőkanál rizst, sót, borsot, felöntöttem vízzel, kis házi paradicsomlével és megfőztem, azaz elfőztem a levét.


Ezzel megtöltöttem a tököket, amiket előtte szorosan belefektettem egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A töltelékre tejfölt locsoltam, sajnos megint kevés volt itthon a tejföl és fel kellett kicsit öntenem tejjel, ráadásul elfelejtettem kaprot venni, úgyhogy szárított kaprot kevertem bele, de így is finom lett, már alig van belőle. A tetejére sajtot tettem, amit megint nem reszeltem meg, hanem csak késsel vékony téglalapokat vágtam, és ezzel befedtem a tejfölös husit.


200 fokos sütőben szép pirosra sütöttem. Mialatt sült, elmosogattam minden használt edényt, beleértve a húsdarálót is, majd az elkészült tökökből egyet azonnal tűzforrón felfaltam.


Kis kenyér hiányzott hozzá, de sajnos nem vettem elő időben a mélyhűtőből a kifliket. Félek, nehogy lefogyjak!



5 megjegyzés:

Névtelen írta...

megettem szépen a cukkínis tésztát edzés előtt. akkor kapok tököt holnap? :)

Andi írta...

Mindenképpen!

Névtelen írta...

juppiiii! :)

csincsilla írta...

Istenien néznek ki! Itt kell az ebédet megrendelni, jól látom?

Andi írta...

Igen, jó helyen vagy! :-)