2008. június 22., vasárnap

Kovászos uborka


Na igen, most már tényleg itt a nyár! Ez az a nagyon fontos szelete az életnek, amit csak nyáron lehet csinálni: koviubit!

Még egy átbulizott éjszaka után is az ember kipattan az ágyából reggel, hogy minél hamarabb kitehesse az uborkákat a napra. Idén ez az első adag amit csinálok, és most még az időjárást se tudtam befolyásolni vele. Ugyanis két dologgal tudom elérni, hogy az időjárás megváltozzon és felhős, vagy esős legyen: 1.: ha koviubit teszek oda, 2.: ha lemosom az autót. Most valahogy nem figyeltek eléggé az égiek! :-) Lehet, hogy ők is buliztak?

Érdemes egyből két üveggel csinálni, ha az embernek ekkora családja van, de a receptet egy üvegre adom meg. Régen, gyerekkoromban mindig Dezső bácsival (unokatesóm, Éva apukája) csináltuk, emlékszem a tenyerére, ahogy mutatta, hogy kábé mennyi sót kell beletenni. De most F. Nagy Angélától: 2-2,5 kg uborka, 2 csokor kapor, 1 szelet kenyér, só, 2-3 gerezd fokhagyma. Az uborkákat megmossuk, két végét levágjuk (én nem szoktam bevágni hosszában). Az üveg aljára kaprot teszünk, rá az uborkákat, közé a megpucolt fokhagymagerezdeket. A tetejére egy csokor kaprot és egy szelet kenyeret teszünk. Vizet forralunk, literenként evőkanálnyi sóval ízesítve (5 literes üveghez 2,5 liter víz), a forró vizet az uborkákra öntjük, és kistányérral letakarjuk.


Napon vagy meleg helyen addig érleljük, amíg az uborka színe vad zöldből sárgássá nem változott, majd az uborkát a léből kiszedve egy másik üvegbe rakjuk, és a levét átszűrve öntjük rá.



Alakul... :-) Készülj Micike! :-))

4 megjegyzés:

éva írta...

nem emlékszem, hogy fokhagyma is kellett bele. Tett bele apu is fokhagymát?

Andi írta...

Persze hogy tett! Mindenképpen kell bele, csak te nem annyira szereted... Emiatt ÉN nem fogom kihagyni! :-)

Névtelen írta...

Andika! A reci kiváló de én 2 db kb 1cm vastag nyers hámozott krumplit is teszek az üveg aljára.Nem tudom mit csinál vele de jobb így mint nélküle.Domi.

Andi írta...

Köszi Domika, csak el ne felejtsem ezt a trükköt a szezonban!