2008. június 13., péntek

Eperlekvár

Uhhh, hát akkor kezdem. Eléggé izgulok...

Az eperlekvárhoz mindenképpen szükség van rengeteg eperre. Legjobb, ha a testvéreddel mész szedni, mert az a legszórakoztatóbb, ráadásul ingyen van a benzin. És bármennyi epret lehet szedni, de másnap biztosan izomlázad lesz, főleg ha olyan nem mozgó, lusta fajta vagy, mint én. Mi most kb. 25 kilót szedtünk, amiből ez a három kosárka jutott nekem. Eperlekvár formájában még vissza kell juttatnom a tesómnak legalább két kosárnyi epret, de mindegy, akkor is megéri! Legalább jól szórakozom! És a többi eperszedőt is távol tudjuk tartani magunktól amikor ilyen "sokan" vagyunk (ahogy Ica mondaná).


A lekvárfőzést sajnos azzal kell kezdeni, hogy el kell mosogatni tűzforró vízben ötven darab üveget. Ez a legrosszabb benne, de akinek van mosogatógépe, annak ez nem probléma (én nem ismerek ilyen embert).

Szerintem 6 kg eperhez 20 db 3 dl-es üveg kell. Én most 10 kilót akartam elrakni. Hátul az egyik üvegben látható egy speciális tölcsér, a Tescóban vettem, muszáj ilyet használni mert különben minden ragadni fog a lekvártól. Persze Ica megoldotta azzal, hogy levágta egy sima tölcsérnek a csőrét... erre nem mondok semmit.





A következő lépés, hogy meg kell mosni az epret. A mosogatót persze előző este fertőtleníteni kell úgy, hogy tűzforró vizet engedünk bele és valami fertőtlenítő folyadékot teszünk bele. Ez áztatja majdnem egy napig, ezalatt a konyha használhatatlan! Persze rá kell készülni a lekvárfőzésre azzal is, hogy már tele a hűtő vacsorával, amit csak melegíteni kell és mosogatni majd lekvár után.

Nekem ez idén nem sikerült. Baromi éhes voltam...

Ha megmostuk az epret többször váltott vízben, akkor következik a lecsumázás és az aprítás. Pár órás elfoglaltság, de ha van elég vörösbor, akkor ez se jelent gondot. Ha tele a lábos a 6 kiló eperrel, ki kell mérni fele annyi cukrot (3 kilót), és lekvár zselésítőt is kell belekeverni. Ezt Icától tanultam, így csak pár percig kell főzni, míg a régi módszeremmel órákig kellett kavargatni és rotyogtatni, hogy valamennyire besűrűsödjön.

Nagyon kell vigyázni a rotyogó lekvárral, mert van, hogy elkezd futni, mint a tej, megállíthatatlanul és utána ragad minden. Ez a legnehezebb része, hogy forrjon, de ne fusosn ki.


Gyönyörű, amikor így együtt van a lábosban ennyi lekvár és milyen fantasztikus illata van!!! Imádom!


Amikor az előírt ideig forraltuk, forrón üvegekbe kell tölteni, és dunsztba tenni, hogy ott hűljön ki. Állítólag az üvegbe töltéskor vigyázni kell, mert eltörhet a lekvárosüveg, de velem ilyen még nem fordult elő.



Egy kis kóstoló:


Ez is benne van a pakliban sajnos:


4 megjegyzés:

csincsilla írta...

Irtó ügyes vagy!
És mennyi fénykép! GYÖNYÖRŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

csincsilla írta...

most csak kipróbálom, hogy lehet üzizni

Andi írta...

Köszi! Nagyon izgultam!

Névtelen írta...

nem kaptam egy üveggel se! melegen se, pedig én csak úgy eszem meg a lekvárokat! hazudik! :)