2008. június 14., szombat

Cseresznyebefőtt

Közkívánatra elárulom titkos cseresznyebefőtt receptemet. Hát igen, ez a befőzés is azzal kezdődik, hogy a tesóddal elmész cseresznyét szedni, majd a 3 kosár leszedett cserkóból megpróbálsz minél többet megszerezni magadnak. A benzin ekkor is ingyenes, és garantált a jó szórakozás!
És akkor a recept:

1 liter vízhez 30 dkg cukorból főzzünk szirupot. A gyümölcsöt üvegekbe rakjuk, de ne egészen tele. Csendes főzés mellett 20 percig gőzöljük gyöngyözéstől számítva. Nem kell bele tartósító! Nekem csak azok mentek eddig tönkre, amiket átvittünk tesómhoz. Nem én átkoztam meg azokat az üvegeket, hanem nem szereti a mozgatást!!!!


Hosszú évek tapasztalata alapján:
- 11 üveg cserihez 3 liter víz + 1 kg cukor,
- 12 üveg cserihez pedig 3,5 liter víz és szintén 1 kg cukor kell.
Azért kellett 11 üveghez megadni az arányokat, mert nekem ennyi fér a két befőzős lábosomba.




Amikor elkészül, pár napig szem előtt kell tartani, hogy nem akar-e valamelyik tönkremenni. A jobb oldali képen két befőtt van egymás mellett, az egyiken látszik, hogy nem teljesen tökéletes. Akkor jó, ha a cseresznyék leszállnak az üveg aljára, és ha nem pezseg a tetején a szirup. Remélem, még helyrejön a másik is!



És amikor a helyére kerül:


4 megjegyzés:

csincsilla írta...

Megint csak azt tudom mondani, hogy gyönyörűek, és egyre csak sárgulok és sárgulok.

Andi írta...

Köszi! Ez volt a cél, nem? Egymás besárgítása :-)

Bea írta...

Segíts Andi, légyszi! Tök hülye vagyok. Tavaly már tettem el befőttet, de elfelejtettem, hogy még forrón vagy kihűtve töltjük rá a levet a cserkóra?

Andi írta...

Hát ez jó kérdés! Szerintem mivel úgyis dunsztolni kell, és az tartósítja, mindegy, hogy forrón vagy langyosan töltöd rá. Kihűteni nem kell, de ha kihűl, az sem baj.